Wednesday, February 15, 2012

Navodaya Vidyalaya Samiti PGT Model Question Paper 2012

NVS PGT General English Sample Model Question Paper Answer

NVS (Navodaya Vidyalaya Samiti) PGT (post graduate teacher) Recruitment 2011-2012 Exam for English Hindi Physics Chemistry Mathematics Economics Biology Geography History commerce Teacher NVS PGT General English Model | Sample | Mock Test Question Paper for 2012 Exam,
Directions—(Q. 1–5) Each sentence has one or two blanks. Choose the word or set of words that best completes the sentence meaningfully.
1. He went to the library ……… to find that it was closed.
(A) seldom
(B) never
© only
(D) solely
Ans : ©
2. The ties that bind us together in common activity are so ………that they can disappear at any moment.
(A) tentative
(B) tenuous
© consistent
(D) restrictive
Ans : (B)
3. Her reaction to his proposal was ………. She rejected it ……….
(A) inevitable–vehemently
(B) subtle–violently
© clever–abruptly
(D) sympathetic–angrily
Ans : (A)
4. His ……… directions misled us we did not know which of the two roads to take.
(A) complicated
(B) ambiguous
© narrow
(D) fantastic
Ans : (B)
5. It would be difficult for one so ……… to believe that all men are equal irrespective of caste, race and religion.
(A) emotional
(B) democratic
© intolerant
(D) liberal
Ans : ©
Directions—(Q. 6–10) In each of the following sentences four words or phrases have been bold. Only one bold part in each sentence is not accepted in standard English. Identify that part and mark its letter (A), (B), © or (D) in your as answer.
6. Gaze for a thing (A) that are not (B) available easily © in the country is a universal phenomenon. (D)
Ans : (B)
7. It is foolish to be expecting (A) one person to be like another (B) person, for © each individual is born (D) with his characteristics traits.
Ans : (A)
8. The tendency to believe (A) that (B) man is inherently dishonest is something © that will be decried. (D)
Ans : (D)
9. I have not come across very (A) few (B) people who © think of thing beyond (D) their daily work.
Ans : (B)
10. He managed to board (A) the running train (B) but all his luggages © was (D) left on the station.
Ans : ©
Directions—(Q. 11–15) Select the pair of words which are related in the same way as the capitalised words are related to each other.
(A) Weights : Measures
(B) Laws : Courts
© Torch : Liberty
(D) Launch : Peace
Ans : ©
12. HOBBLE : WALK : :
(A) Gallop : Run
(B) Stammer : Speak
© Stumble : Fall
(D) Sniff : Smell
Ans : (B)
(A) Watered : Lawn
(B) Renovated : Building
© Thawed : Ice
(D) Worn : Nerves
Ans : (D)
14. YOLK : EGG : :
(A) Rind : Melon
(B) Nucleus : Cell
© Stalk : Corn
(D) Web : Spider
Ans : (B)
15. BAMBOO : SHOOT : :
(A) Bean : Sprout
(B) Pepper : Corn
© Oak : Tree
(D) Holly : Sprig
Ans : (A)
Directions—(Q. 16–20) For each of the following capitalized words, four words or phrases are given of which only one is synonymous with the given word. Select the synonym.
(A) Respect
(B) Dislike
© Postpone
(D) Disrespect
Ans : ©
(A) Clear
(B) Undoubtedly
© Hesitant
(D) Doubtful
Ans : (D)
(A) Impolite
(B) Rough
© Polished
(D) Improper
Ans : (B)
(A) Nearness
(B) Aloofness
© Completely
(D) Nearly
Ans : (A)
(A) Stay
(B) Tempt
© Refrain
(D) Pardon
Ans : ©
Directions—(Q. 21–25) Fill in blanks by selecting appropriate alternative.
21. I met him only a week ……….
(A) back
(B) past
© ago
(D) previous
Ans : ©
22. Lovey asked me ……….
(A) why are you angry ?
(B) why I am angry ?
© why I was angry ?
(D) why was I angry ?
Ans : ©
23. Even after repeated warnings, he ……… to office on time.
(A) never come
(B) never comes
© is never coming
(D) have never come
Ans : (B)
24. He told his wife that ……… from Germany.
(A) he will like to visit France
(B) he was liking to visit France
© he would like to visit France
(D) he is liking to visit France
Ans : ©
25. Some people can ……… even with murder.
(A) get on
(B) get out
© get off
(D) get away
Ans : (D)
Directions—(Q. 26–30) Choose the correct antonym from the choises for each of the following capitalised words—
(A) Curious
(B) Varied
© Alike
(D) Uniform
Ans : (A)
(A) Wise
(B) Diplomatic
© Prudent
(D) Careless
Ans : (D)
(A) Free
(B) Ancient
© Current
(D) Cultured
Ans : ©
(A) Sound
(B) Insane
© Judicious
(D) Sensible
Ans : (B)
(A) Doubtful
(B) Convinced
© Questioning
(D) Cinic
Ans : (B)
For more details


Post a Comment